Nuri Kino är en av Europas mest prisbelönta och kända undersökande journalister. 2010 belönades han med Europaparlamentets journalistpris. Nuri Kino arbetar åt medier i flera länder. I Sverige har han avslöjat såväl iranska som irakiska spionnätverk, han har granskat den svenska säkerhetstjänsten Säpos informatörsverksamhet samt den öppna polisens hemliga infiltratörsverksamhet. Han visade att vapen som polisen hade omhändertagit, istället för att destrueras, såldes vidare till kriminella. Stora brister i polisens hantering av vapen och narkotika fick både justitiekanslern och justitieombudsmannen att reagera. Det bidrog till ett flertal utredningar och förändringar i polisens organisation. År 2003 infiltrerade Nuri Kino ett pedofilnätverk. Det resulterade i flera domar.

Samma år började han intressera sig för den organiserade kriminaliteten och producerade en radiodokumentär om varför Milan Sevo blivit Sveriges Gudfader och sågs – ses – som en förebild av många ungdomar över hela landet. Nuri Kino egna brokiga bakgrund och uppväxt, tillsammans med det liv som han levt parallellt med Milan Sevo, har fått den svenska polisen att vilja påbörja ett samarbete med Nuri Kino , i egenskap av informatör, det som till vardags kallas tjallare eller golare.

Böcker: Den svenska gudfadern (2012) Gränsen är dragen (2012)
Twitter: twitter.com/KinoNuri
Hemsida: www.nurikino.com

Omslag Den svenska gudfadern Pressrelease Den svenska gudfadern Omslag Gränsen är dragen  Pressrelease Gränsen är dragen Författarbild